Ce inseamna berea IPA?

Ce inseamna berea IPA?

Probabil ati auzit de multe ori povestea cu berea IPA (India Pale Ale) – berea facuta de englezi cand au cucerit India? O bere mai tare si cu mai mult hamei care sa reziste calatoriei pe mare pana in India?

Eh, se pare ca nu e chiar asa. Sa incepem cu inceputul.

Berea Pale Ale pe la 1700

Inainte de revolutia industriala din Anglia (mai exact de cand au inceput sa foloseasca masini cu aburi) cam toata berea avea o culoare maronie; explicatia este simpla, se folosea in procesul de maltificare lemn => incalzire ne-uniforma => afumare => culori inchise ale maltului.

Odata cu introducerea primelor masini in industria berii, au reusit in Anglia sa faca un malt mai deschis la culoare si practic orice bere mai deschisa la culoare decat obisnuitul maro era considerata Pale (adica palida). Evident ca fiind o bere noua si facuta din ingrediente procesate mai bine, Pale Ale a inceput sa fie o considerata bere premium.

Ce bere se transporta in India pe la 1700?

Din resursele istorice gasite astazi, prima mentionare a berii Pale Ale in India apare pe la 1716. Numai ca nici vorba ca berea asta sa fie o IPA. Se pare ca era de fapt o bere de tipul “October Ales” – o bere care in mod normal se matura in vase de lemn cel putin 1 an. Pentru India nu prea o maturau, ci o puneau in butoaie, si cele 6 luni de calatorie zbuciumata in vapor, cu variatii de temperatura si miscari faceau ca la sosirea in India berea sa fie tocmai buna de  baut. Dar tot nu era o bere speciala pentru India.

Primul nume important in comertul cu bere catre India este un anume George Hodgson, care si el este creditat in mod gresit cu inventia IPA. Ce facea el de fapt era ca avand fabrica de bere langa docurile companiei East India care se ocupa cu comertul dintre Anglia si India a reusit sa faca o afacere buna: vasele veneau incarcate din India cu bunuri, si s-ar fi intors goale inapoi. George Hodgson, pe la 1752 a batut palma sa le trimita inapoi cu bere. Fiul lui, Mark Hodgson, a continuat afacerea profitabila, astfel incat s-a ajuns la un moment dat ca in India sa ajunga aproape numai Pale de la ei.

Devenind un fel de monopol, cei de la East India au inceput sa caute solutii pentru afaceri mai bune. Asa ca au invitat beraria Allsopp din Burton upon Trent sa faca o copie a berii de la Hodgson. Ceea ce se pare ca a reusit intr-un mare fel, pentru ca apa din Burton este bogata in gips si saruri, ceea ce potenteaza gustul hameiului si face berea excelenta.

Cum Burton upon Trent este un orasel mic, au aflat si alte fabrici de bere din zona de reusita si au inceput sa faca clone dupa ea. Cea mai cunoscuta este cea facuta de Bass, care a devenit simbolul modial al berii englezesti.

Dar totusi, cum si cand a aparut IPA originala?

Bun, pana acum doar am spus cum nu a aparut IPA. Dar pana la urma cum a aparut IPA? Exact in sens invers.

Undeva intre 50 si 100 de ani de cand Anglia exporta bere in India, o parte din oamenii plecati in India au inceput sa se intoarca in Anglia si evident au inceput sa caute berea pe care o beau in India. Asa ca berarii englezi au inceput sa vanda si in Anglia berea pe care o trimiteau in India, si ca sa o targeteze ca un produs de lux, diferit de berea locala au inceput sa ii puna numele de India Pale Ale. Adica IPA. Numai ca problemele continua.

IPA nu e IPA

Bun, perfekt, s-a inventat IPA. Numai ca nu are legatura deloc cu ce denumim noi azi IPA. Pentru ca au aparut frigiderele, PILS-ul si razboiul. A si prohibitia prin America.

Sa va explic.

In primul rand in India si peste tot in lume au inceput sa apara aparatele frigorifice, ceea ce inseamna ca nu prea mai era nevoie de “mai mult hamei si mai mult alcool” ca sa nu se strice berea. Si a mai aparut si Pils-ul, care era mai usor de baut pentru toata lumea (mai refreshing) ca sa zicem asa, si mai ieftin de facut.

Adaugam cele 2 razboaie Mondiale (cand cantitatea de alcool a inceput sa scada din cauza restrictiilor la cereale) si chestia aia cu prohibitia in care nu se mai putea bea alcool deloc in America si iata cum aproape a disparut IPA. Se pare ca dupa prohibitie singura bere care mai aducea un pic cu IPA original era din America, facuta de fabrica Ballantine.

Revolutia IPA

Revolutia IPA, adica IPA pe care o stim noi acum, a inceput in America prin anii 80, cand o serie de fabricute artizanale au incercat sa re-invie vechile retete de IPA de la Ballantines. In procesul asta de cautari, re-inventari si descoperiri au descoperit ca hameiul crescut in America este minunat pentru tipul asta de bere. Cascade, Chinook au devenit hameiurile de fapto folosite in cele mai minutate IPA de astazi. Berarii englezi nu s-au lasat nici ei mai prejos si au inceput sa re-invie stilul si uite asa s-a ajuns la o nebunie mondiala.

Bun, am povestit suficient. Va las si asta aici: Perfektum IPA, pe care o puteti comanda din shopul nostru online.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

envelope

Newsletter

Oferte speciale si noutati despre berea artizanala