Istoria moderna a berii artizanale

Istoria moderna a berii artizanale

Ce este de fapt berea artizanala? Este diferita de berea industriala? De ce este mai scumpa si este mai buna? Sunt intrebarile clasice pe care si le pune cineva cand vede berile artizanale la raft. Berea e tot bere nu?

Nu e chiar asa….

Sunt mai multe definitii ale berii artizanale si mai multe clasificari ale fabricilor de bere artizanala. Definitia berii artizanale de catre Asociatia Producatorilor de Bere Artizanala din Romania spune cam asa: “Berea artizanala este berea produsa din ingrediente naturale urmand procese traditionale de productie, fara enzime care sa grabeasca fermentatia.”. Fabricile de bere artizanala sunt fabrici independende (care nu sunt detinute de marile corporatii care produc bere comerciala) cu o productie de pana in 5000hl pe an.

Definitii asemenatoare exista peste tot in lume, in USA, in Belgia, Olanda, Franta, cam tot asa suna. Pentru discutia de fata definitia este destul de larga, practic multe berarii traditionale din Germania sau din Franta s-ar califica la aceasta clasificare pentru ca produc cantitati mici de bere (uneori doar pentru locatia proprie) dupa retete traditionale. De aceea, sa vorbim despre istoria moderna a berii artizanale.

Cum a aparut miscarea berii artizanale in lume?

Ca sa aflam cum a aparut berea artizanala moderna trebuie sa ne dam 2 pasi inapoi sa vedem ce a fost inainte. Avem cateva elemente: prohibitia in America cand practic nu a mai existat productie de bere; cele 2 Razboaie Mondiale in care berea a inceput sa fie mult mai light din cauza penuriei de ingrediente; industrializarea care a dus la scaderea costurilor de productie prin introducerea unor procedee de grabire a productiei; promovarea pe scara larga la nivel comercial a lagerului – o bere care a ajuns sa fie atat de lipsita de caracter tocmai pentru a fi acceptata de cat mai multa lume.

In conditiile astea s-au intamplat mai multe evenimente care au dus la aparitia berii artizanale.

In 1971 a aparut un UK Camra – Campaign for Real Ale –  una din cele mai mari asociatii de consumatori din lume, care cerea re-introducerea berii si cidrului “adevarat” in Pub-uri. Camra a fost atat de puternica incat a dus inclusiv la demonstratii in strada si revolta consumatorilor. Camra milita pentru “beer brewed from traditional ingredients, matured by secondary fermentation in the container from which it is dispensed, and served without the use of extraneous carbon dioxide“. ” – adica bere facuta cu ingrediente naturale, maturata final in recipiente din care se servea direct, si fara carbonatare suplimentara

In 1978, presedintele american Jimmy Carter a legalizat homebrewing-ul acasa (cumva dupa prohibitie ramasese interzis sa iti faci bere acasa) ceea ce a dat nastere unor adevarate pasiuni; americanii veneau in vacata in Europa, descopereau cat de proasta e berea comerciala pe care o aveau acasa si se apucau sa-si faca propria bere. Multe fabrici de bere celebre azi pentru berea artizanala au inceput de la un “homebrewer”.

Berea artizanala in USA

Povestile din 1970 din USA privind aparitia berilor artizanale de obicei includ multa munca, viitor nesigur si venituri mici. Cel mai adesea implica un berar care are o meserie de baza care ii aduce venituri suficiente astfel incat sa poata sa faca bere doar din pasiune – fenomen care s-a propagat pana in zilele noastre, unde cel mai adesea este si povestea fabricilor de bere artizanala din Romania.

Facand bere din pasiune si nu ca o corporatie orientata numai catre profit, fabricutele de bere artizanala isi permit sa experimenteze in loturi mici; s-au re-inventat sau introdus tot felul de tehnici artizanale: adaugarea de condimente, conditionarea in sticla, maturarea in butoaie de lemn, au aparut nenumarate tipuri de hamei care au un terroir asemanator cu cel al vinului. Inclusiv uneori se doreste acrirea intentionata a berii (ceea ce inainte ar fi semnificat stricarea berii) adaugarea de lactoza si alte si alte procedee care fac ca berea artizanala de astazi sa fie expresia artistica a berarului.

Istoria berii artizanale in USA

Anchor Brewing – multa lume considera ca bere artizanala moderna a aparut in USA pornind de la Anchor Brewing in 1965. Anchor Brewing este de fapt o fabrica veche de bere din America care s-a deschis pe la 1848 pe vremea “Gold Rush”. In 1965 in schimb era in pragul falimentului pana cand a fost cumparata de Fritz Maytag. Dupa preluare, Maytag a schimbat complet destinul fabricii incepand sa produca bere total diferita de ce era la acel moment pe piata: Anchor Porter®, Liberty® Ale, Old Foghorn® Barleywine Ale, Christmas Ale.

Albion Brewing in Somona se pare ca a fost prima berarie care si-a inceput existenta pe principiul DIY – au inceput sa-si construiasca o fabrica singuri pornind de la vechi instalatii din industria laptelui, cam cum am inceput si noi la Perfektum in 2014.

In 1978 cand homebrewing-ul este legalizat in USA, Charlie Papazian a  pus bazlele Asociatiei Americane a berarilor amatori (American Homebrewers Association)

In 1981 apare Sierra Nevada Brewing Company condusa de Ken Grossman – care a lansat beri legendare precum Sierra Nevada Pale Ale, care raman si astazi beri de referinta pentru miscarea berii artizanale.

In 1984 apare Boston Beer Company – iarasi un nume de referinta in berea artizanala din intreaga lume. Tot atunci, Charlie Papazian este primul care pune berea artizanala la can-uri de aluminiu.

In 1987 The Great American Beer Festival incepe sa acorde premii pentru bere in fucntie de stilurile de bere (au fost clasificate initial 12 stiluri de bere artizanala)

In 1989 IPA (India Pale Ale) devine recunoscuta oficial ca un stil de bere separat.

In 2015, Heineken cumpara Lagunitas Brewing – marcand inceperea achizitiilor fabricilor de bere artizanale de catre marile corporatii, ceea ce a dus in final la distrugerea spiritului autentic al unor fabrici de bere artizanala

In 2018 erau peste 7000 de fabrici de bere artizanala in USA.

O listuta cu cele mai importante tipuri de bere gasiti aici.

Istoria berii artizanale in Romania

In Romania inceputurile au fost timide cu cateva fabrici de bere artizanale care au aparut in anii 2000. Explozia fenomenului denumit bere artizanala a venit insa in 2013 odata cu aparitia berii Zaganu si a celorlalte berarii artizanale co-fondatoare ale Asociatiei Producatorilor de Bere Artizanala:

  • Fabrica de Bere Buna (Zaganu)
  • Matache Beraru (Ground Zero)
  • Ninkasi (Sikaru)
  • Perfektum
  • Hop Hooligans Brewery

Astazi in 2020, comform Beerologique se pare ca sunt 44 Craft breweries up and running, 20 Gypsy and contract breweries, 8 Brew Pubs up and running.

Berea artizanala romaneasca se poate bea astazi in toate orasele mari din Romania, dar cele mai importante orase sunt:

Cat despre preturi puteti vedea aici parerea expertului ce face ca berea artizanala sa fie mai scumpa.

Cat despre noi

In 2014 ne-am hotarat sa nu mai dam pe gratis berea prietenilor si sa le cerem bani! Ne-am luat inima in dinti si am inchiriat un spatiu abandonat intr-o fosta fabrica de tamplarie si am infiintat Art Brew SRL, firma din spatele brandului Perfektum. Spatiul a fost re-inventat si reciclat de la 0, incepand cu returnarea sapei si pana la ceea ce a devenit azi – o fabrica craft moderna care ne imbie sa punem suflet si inspiratie in fiecare bere artizanala pe care o facem.

In 2016 am inceput sa vindem bere cu multa pasiune, folosind o instalatie facuta de noi, care era de fapt o glorioasa replica la scara mai mare a unei instalatii de facut bere artizanala acasa. Era tot ce aveam nevoie pentru a ne pune in valoare inspiratia si pasiunea.

In 2018 am marit capacitatea de productie cu noi utilaje si fermentatoare si suntem mai inspirati decat oricand sa facem Perfektum – o bere fara compromisuri.

 

  • Perfektum Pale Ale – O bere menita sa te converteasca intr-un adept al berii artizanala, daca nu esti deja. Usurica, exact pentru o zi de vara, si totusi surprinzatoare. Aceasta bere te poate face sa iubesti din nou blondele. De savurat singur sau cu prietenii.
  • Perfektum Red Ale – O roscata ce poarta elegant culoarea coniacului maturat pe-ndelete. Destinul ei este sa acompanieze o masa buna intr-un restaurant placut. Innobileaza frumos orice meniu. (si bautor de bere)
  • Perfektum Black IPA – Nici berea neagra nu mai e ce-a fost! O interpretare la moda este Black IPA, care impreuneaza gusturile florale ale hameiului cu corpolenta data de caramelul berii negre. Black IPA insumeaza ce e mai bun din ambele lumi, ca o bruneta focoasa si tacuta.
  • Perfektum IPA – Cea mai apreciata bere craft a momentului, nascuta intr-o sclipire de geniu a maestrului berar. O explozie de arome florale venite din impreunarea mai multor tipuri de hamei si malt. Atentie: Produce dependenta greu de tratat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

envelope

Newsletter

Oferte speciale si noutati despre berea artizanala