Perfektum – bere artizanala

Cum se face berea de casa din kitul de bere

By in Homebrew 0

Cum se face berea de casa din kitul de bere

Daca ati citit articolul despre ce utilaje iti trebuie ca sa faci bere de casa sa vedem si cat de greu este sa faci bere de casa. Varianta cea mai simpla este sa faci bere dintr-un kit – este cel mai usor si nu dureaza mult deloc. De fapt dureaza mai mult sa bei berea decat sa o faci!

In primul rand, cand vorbim de un kit de bere vorbim de o reteta gata facuta care vine sub forma de must de bere concentrat. Sunt multe kituri de bere pentru diverse tipuri de bere.

In principiu, in afara de utilajele de bere, nu ai nevoie decat de zahar (si uneori nici de acesta).
IMG_0212

 

Care sunt pasii sa faci bere de casa din kit?

Pasul 1. Se desface berea si se incalzeste pe aragaz pentru a creste lichiditatea. Eu o incalzesc 5-10 minute ca sa fie mai usor de turnat in vasul de fermentare

IMG_0214

Pasul 2. Dupa ce ati turnat continutul cutiei in vasul de fermentare, utilizand cutia, se pune apa calda (cam 3 litri sau cum scrie pe cutie). Scopul este sa luati tot mustul de bere care ramane pe peretii cutiei. Apoi se adauga apa rece pana la cantitatea finala indicata pe cutie, avand grija (in special daca este iarna) sa nu scada temperatura in vasul de fermentare sub 20 de grade. Pastrati reteta din cutia de kit. Adaugati drojdia care vine cu kitul si zahar daca reteta din kit o cere. Amestecati ca sa se dizolve mustul de bere si zaharul.

IMG_0215

Pasul 3. Se adauga drojdia, si se inchide capacul vasului de fermentare. Se pune supapa de CO2 si se umple cu apa pana la jumate. Se plaseaza vasul de fermentare intr-un loc ferit de razele soarelui si neaparat sa nu se miste din loc pana la sfarsitul fermentatiei. Temperatura trebuie sa fie peste 20 de grade si cat mai constanta. Dupa cateva ore, ar trebui sa inceapa sa iasa gaze prin supapa de CO2. In functie de temperatura, poate sa dureze si 12 ore pana incepe. Nu se deschide vasul de fermentare pana la sfarsitul fermentatiei.

recipient-fermentare-bere

Pasul 4.Dupa o saptamana, in functie de temperatura din camera, ar trebui sa nu mai iasa gaze din supapa de CO2. In principiu poate sa dureze mai mult sau mai putin, dar important este sa umblati la vasul de fermentatie doar cand activitatea din supapa de CO2 este aproape inexistenta. Apoi se deschide vasul de fermentatie si se masoara densitatea lichidului (trebuie sa fie sub 1010 sau cat scrie pe reteta din kitul de bere)

IMG_0205

Pasul 5. Pregatiti sticlele. Trebuiesc spalate si igienizate utilizand chemipro sau similar.

IMG_0194

Daca aveti spalator de sticle mecanic il puteti folosi pentru igienizarea sticlelor si a furtunelor prin care turnati berea.
IMG_0192

Asa se monteaza:
IMG_0193
IMG_0195
IMG_0196
Igienizare furtunelor o faceti montand furtunele la capatul prin care iese apa cu presiune
IMG_0200

Pasul 6. Daca totul este ok cu densitatea lichidului, trebuie transferata berea in al vas, avand in vedere sa nu tulburati drojdia de bere care este stransa pe fundul vasului. Trebuie sa arate cam asa:
IMG_0204

Pasul 7. Adaugati cantitatea de zahar pentru fermentatia 2 specificata in reteta. Ca regula de baza, mai bine puneti mai putin decat mai mult pentru ca exista pericol de supracarbonatare si spargere a sticlelor. Puneti berea in sticle si capacele cat mai repede
IMG_0206

Pasul 8. Puneti sticlele de bere la temperatura camerei intr-un loc ferit de soare pentru fermentatia 2 timp de 2 saptamani. Berea este gata!

Cam asa arata tot procesul cu actori:

Post navigation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: