Pahare pentru berea artizanala

Pahare pentru berea artizanala

Avem beri artizanale minunate in Romania, dar stim care sunt paharele cele mai bune pentru ele? Pentru ca nu e asa simplu.

Daca esti un fan al berii artizanale, pe langa tipurile de bere, tipuri de hamei, si termeni precum dryhopping, aftertaste, oxidare si cate si mai cate, acum trebuie sa stiti cate ceva si despre pahare. Pentru o bere artizanala paharele de bere indeplinesc cateva functii, nu sunt simple pahare:

  • controlul temparaturii (bine ca scapam de bere rece ca gheata)
  • suport pentru spuma (pentru ca nu toate berile trebuie sa aiba spuma de 2 degete  ca in reclame)
  • imbunatatirea gustului
  • estetica
  • branding

Probabil ca prima halba de bere specializata a aparut in Germania, cand in timpul ciumei, au adaugat un capac halbei obisnuite ca sa previna problemele sanitare. Tot in Germania se pare, la 1892 a aparut prima halba de bere de sticla. Asa ca sa incepem cu cateva pahare de bere pentru berile germane:

Paharul de Pilsner este un pahar inalt, subtirel care pune in evidenta culoarea berii si ajuta la formarea unui guler de spuma. Este folosit pentru Pilsner, bock, helles bock, maibock, Vienna lager, blonde ale. Forma specifica ajuta la crearea gulerului de spuma si evidentierea gustului.

Paharul de Weizen seamana cu cel de Pilsner, dar este totusi diferit. Are un format care poate fi foarte usor recunoscut, este ingust la baza si ceva mai deschis la buza decat paharul de Pilsner; gura deschisa si curba paharului ajuta la formarea unei spume dense, pufoase care ajuta la potentarea mirosului de cuisoare specific berii de grau. Este folosit la Wheat ale, dunkelweizen, hefeweizen, kristalweizen, weizenbock.

 

 

Pintul si variantele lui American pint, Nonic, Imperial pint este paharul cel mai comun in baruri si cu siguranta l-ati vazut in barurile englezesti. Este un pahar universal, care poate fi folosit la multe tipuri de beri American ales, lagers, IPA, Pilsner, pale ale, amber/red ale, brown ale, porter, milk stout, oatmeal stout, Scotch ale.

Paharele Tulip sunt specifice berilor belgiene. Gura care se inchide gratios in partea de sus ajuta la concetrarea aromelor berii si pastrarea spumei. Sunt folosite pentru multe tipuri de bere cu arome puternice: Belgian strong ale, Belgian dark ale, barleywine, double/imperial IPA, Belgian IPA, Belgian pale ale, bière de garde, Flanders red ale, gueuze, fruit lambic, saison, American wild ale, Scotch ale.

Paharele Goblet / Chalice sunt destinate berilor tari de tip Belgian IPAs, Belgian strong dark ale, dubbel, tripel, quad.

Pharele Snifter sunt in general folosite pentru cognac dar sunt perfecte si pentru beri hameiate. Forma specifica ajuta la captarea si potentarea aromei de hamei prin concetrarea elementelor volatile. Adesea, bautorul invarteste berea pentru a ajuta la evaporarea aromelor, iar forma ajuta la incalzirea berii cu ajutorul mainii.

O descriere mai completa si o lista de stilyuri de beri artizanale care se potrivesc la fiecare pahar gasiti aici.

Si sa ne si distram un pic pe tema cunoscatorilor (sau necunoscatorilor) de bere artizanala:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

envelope

Newsletter

Oferte speciale si noutati despre berea artizanala