Cum a aparut berea neagra Porter?

Cum a aparut berea neagra Porter?

In Romania multa lume asociaza berea neagra cu o bere tare (cu mult alcool) pe care o bei rar, eventual de sarbatori. Numai ca nu e chiar asa. Cea mai raspandita bere neagra din lume este Porterul.

Istoria Porterului

Asa foarte pe scurt, Porterul este o bere neagra care a aparut in Londra, fiind bautura preferata a… porterilor (hamali). E de fapt un pic mai complicat. Primele surse istorice mentioneaza Porterul pe la 1700, si il crediteaza pe un anume Ralph Harwood cu inventia Porterului. Nu prea pare sa fie istoria completa pentru ca fabrica lui de bere a ramas mica si a dat si faliment dupa moartea lui, deci nu prea se potrivesc lucrurile.

Ce bere se bea in porturile Londrei la 1700?

Pe la 1700 cam toata berea era “brown” adica maronie, din cauza procesului de maltificare (aici puteti sa cititi si cum a aparut berea IPA si pale – blonda).  Procesul de productie nu era foarte controlat si existau diferente mari in productie si rezultate. In plus, berea era tinuta pentru servire in butoaie de lemn, ceea ce aducea si o flora bacteriana diferita de la butoi la butoi. Concluzia e ca barurile nu prea se puteau baza pe calitatea berii si atunci foloseau o tehnica care se numeste “three- threads” – mixau berea din cateva butoaie si o serveau asa amestecata. In felul acesta, amestecand mai multe butoaie puteau sa mascheze din defectele berii si sa serveasca ceva mai constant.

Three-threads depindea foarte mult de priceperea barmanului si era destul de complicat de organizat. Harwood se pare ca a fost primul care s-a gandit sa faca melange-ul de beri la fabrica si sa livreze la bar produsul finit. Practic, producea brown beer, o matura in butoaie, apoi o amesteca si o livra in barurile din porturile Londrei.

S-a dovedit o solutie de succes pentru ca insemna mai putina munca pentru barmani si mai putina variabilitate. Bineinteles ca a inceput sa fie importata si in America, si cand relatiile dintre Anglia si America au inceput sa se strice, Porterul a inceput sa fie fabricat in America direct. Era atat de apreciata incat stim inclusiv ca presedintele Washington era un mare fan al berii produse de un anume Robert Hare din Philadelphia.

Revolutia industriala si Porterul

Bun, daca tot era buna si vroia toata lumea, fabricile din Londra au pus la treaba noile masini cu aburi sa produca cat mai multa bere. Vasele de maturare au devenit atat de mari incat puteai practic sa mananci in ele cu tot cu masa si scaune fara sa te simti stramtorat! Este totusi greu sa spunem ce gust avea Porterul atunci pentru ca maturarea in vase de lemn cu siguranta aducea o multitudine de bacterii in joc. Probabil cel putin Brettanomyces si bacterii lactice, si deci probabil cel putin acrisoara ca sa zicem asa.

Cand a aparut Porterul modern?

Se pare ca Porterul modern incepe pe la 1817, cand Daniel Wheeler a pus la punct noi metode de prajire a maltului, foarte asemanatoare cu prajirea cafelei. Rezultatul a fost ca puteai controla mult mai bine procesul de prajire si a aparut Black Patent Malt – un malt inchis la culoare. Pentru Porter, acest malt a insemnat ca se putea folosi malt mai putin prajit pentru producerea alcoolului si o cantitate mica de malt negru pentru culoare si gust, ceea ce se traducea intr-o eficienta mai mare si aparitia gusturilor complexe de cafea si ciocolata prajita.

Asa au aparut o serie de beri negre noi; Stout Porter – o versiune a Porterului mai fina si cu mai mult alcool; Baltic Porter, tot cu mai mult alcool si fermentata cu drojdie de Lager.

Toate lucrurile au devenit minunate pana la cele 2 Razboaie Mondiale si Prohibitia prin America cand a inceput declinul Porterului. Irlanda a avut un pic de noroc in timpul razboiului pentru ca acolo nu au fost asa stricte restrictiile la grane, si acolo a fost continuata productia Porterului; poate de aceea Guinness-ul este cea mai cunoscuta bere neagra acum, probabil undeva intre Porter si Stoutul “original”.

Porterul Artizanal

Porterul artizanal asa cum il stim noi astazi a aparut cel mai probabil pe la 1972 in America, cand cei de la Anchor Brewing Company au inceput sa faca o reteta de Porter. Stilul este astazi interpretat de berarii artizanali intr-o multitudine de variante si aproape sigur veti fi surprinsi de Perfektum Porter – o bere artizanala romaneasca, dupa o reteta personala a berarului nostru Dan. Gustul ciocolatei calde si al cafelei proaspat prajite metamorfozate intr-un Porter artizanal, mandria berarilor Perfektum.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

envelope

Newsletter

Oferte speciale si noutati despre berea artizanala