Cum a aparut berea Pilsner?

Cum a aparut berea Pilsner?

Pilsner este o bere de tip Lager si desi este foarte comuna in zilele noastre, berea Pilsner a fost facuta pentru prima oara in orasul Plzen in Cehia. Aparitia Pilsner-ului pe la 1800 in Cehia arata cum de la o bere proasta poti sa ajungi la o bere excelenta, unica in lume, printr-un concurs de evenimente fericite.

In mod atestat, in Plzen s-a facut bere de tip Ale de pe la 1295. Se pare insa ca era atat de proasta incat in 1838 au fost aruncate la canalizare 36 de butoaie de bere spre disperarea bautorilor de bere din oras.

Asa ca in 1939 oficialitatile au construit o noua fabrica de bere si au angajat un neamt din Bavaria sa faca o bere de calitate. Neamtul se numea Josef Groll si pe 11 noiembrie 1842 a servit prima bere construita in noua fabrica. Berea a fost atat de buna si de diferita fata de ce se facea inainte in orasul Plzen incat nu numai ca a avut succes imediat ci a cucerit lumea.

Plzen era de fapt locul perfect pentru a face o bere buna: in zona este o apa moale, deosebita care contribuie la gustul Pilsnerului; in Cehia se gaseste hamei de tip Saaz, un hamei nobil; experienta lui Josef Groll in berea de tip Lager dupa modelul bavarez; si nu in ultimul rand paharele de Bohemia care au pus in valoare coloritul deosebit al noii beri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

envelope

Newsletter

Oferte speciale si noutati despre berea artizanala