Tipuri de bere – bere pentru toate gusturile

Tipuri de bere – bere pentru toate gusturile

10.000 de ani de cand se face bere, mii de fabrici de bere artizanala, zeci de stiluri diferite de bere si peste 900 de gusturi diferite in bere, si totusi majoritatea bautorilor de bere consuma o bere industriala, fara gust si cu ingrediente ne-naturale.

Hai sa vorbim macar despre o parte din stilurile de bere.

  • Barley Wine, o bere puternica, inchisa la culoare, maltoasa;
  • Biere de Garde, o bere corpolenta, ierboasa, seaca, care te duce cu gandul la fermele frantuzesti;
  • Bitter, o bere specifica puburilor englezesti, amaruie, cu carbonatare redusa, alcool 3.5-5% care se serveste la 11-14 grade celsius;
  • Black IPA, o versiune de IPA cu malt inchis la culoare; are mai mult hamei decat un Porter dar mai putina corpolenta decat un Stout;
  • Bock, o bere germana puternica, maltoasa, corpolenta, de culoare inchisa, cu ceva mai mult alcool si care se serveste de obicei iarna;
  • Brown Ale, o bere englezeasca care este facuta din malt maroniu, cu gust de caramel, ciocolata si cafea. Dulceaga si cu putin alcool;
  • Doppelbock,  varianta cu mai mult alcool a Bock-ului, inchisa la culoare, cu gust bogat si dulceata compensata de amareala hameiului. Alcool, 7-8%;
  • Dubbel, o bere belgiana trappista, de culoare inchisa cu gust cameralizat de stafide, prune, cafea si ciocolata; uneori cu gust de coriandru si piper;
  • Dunkel, un lager german de culoare inchisa, cu gust maltos-painos si alcool intre 4.5 si 6%;
  • ESB, adica Extra Special Bitter, sora mai evoluata a Bitterului englezesc, de culoare maronie; gustul este echilibrat intre malt si amareala hameiului, uneori cu gust fructat;
  • Gueuze, o bere lambica belgiana obtinuta prin amestecarea mai multor generatii de bere lambica; gustul sec, acrisor si acidic ca de cidru este dat de drojdiile salbatice care fermenteaza mustul de bere;
  • Hefeweizen este berea de grau tipica germaniei, usurica, spritata, cu gust de banana; aspectul tulbure o face ca in Romania sa fie cel mai adesea denumita bere nefiltrata;
  • Helles este o bere de culoare deschisa din Germania, aurie, usurica, maltoasa, cu gust de paine, putin amara;
  • Imperial Stout este o bere englezeasca puternica, de culoare foarte inchisa, cu mult alcool (in jur de 9%) si cu gust pregnant de cafea si ciocolata;
  • IPA (India Pale Ale) este unul dintre cele mai apreciate stiluri de bere artizanala; la origini este un Pale Ale cu mai mult alcool si mai mult hamei destinat exportului catre India din Anglia; in timp IPA a devenit sinonima cu miscarea berii craft in America, de unde a pornit valul modern al berii artizanale;este o bere amaruie,  cu gust puternic de hamei;
  • Kolsch este o bere care se face numai langa Koln in Germania; este o bere foarte deschisa la culoare, painoasa, putin amara, putin fructata;
  • Lager, cea mai comuna bere in momentul de fata la nivel comercial; este o bere maturata la temperaturi joase cu drojdie de fermentatie joasa; berea blonda tipica fara pretentii;
  • Lambic este un stil de bere specific fermentatiei cu drojdii salbatice in Belgia; gustul acrisor, funky seamana cu cidrul; se face numai traditional pe baza drojdiilor impregnate de-a lungul timpului in camerele de fermentare;
  • Pale Ale,  cea mai comuna bere de fermentatie inalta; a aparut ca berea claselor instarite din Anglia pe la 1700, pentru ca la momentul respectiv era mai usor si mai ieftin sa produci bere de culoare inchisa; o bere blonda pentru toata lumea; aramie, fructata, usor de baut;
  • Pilsner este un tip de lager care in mod original s-a produs in orasul. Pilsen din Cehia; este o versiune imbunatatita a lagerului prin adaugarea de hamei Saaz si apa “moale” specifica orasului. Pilsen;
  • Porterul este o bere simpla, de. Culoare inchisa, care a aparut initial pentru a satisface setea hamalilor din porturile englezesti; culoarea maro inchis, putin alcool; gust caramelizat, cafea si ciocolata, usor de baut;
  • Red Ale este o bere rosiatica, aromata, cu gust dulceag, usor de baut;
  • Saison este “berea de ferma” din zona Frantei si a Belgiei, care initial era facuta din granele ramase de peste an; din aceasta cauza nu este un stil foarte specific, existand variatii mari de interpretare; de obicei este racoritoare, carbonatata, seaca, dar poate fi si spicy;
  • Stout este varianta mai “de clasa” a porterului; are mai mult alcool si mai multe sub-variante; gust pregnant de bere neagra;
  • Trappist este un stil de bere facut de calugarii trappisti; are destul de mult alcool, poate fi spicy, carbonatata, fructata;
  • Tripel este un pale ale cu mai mult alcool care a aparut initial in zona Olandei. Denumirea vine de la faptul ca se foloseste de 3 ori mai mult malt pentru a produce alcoolul; de culoare blonda;
  • Weisse este berea tipica germana de grau, nefiltrata, de culoare alba, tulbure;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

envelope

Newsletter

Oferte speciale si noutati despre berea artizanala